3 tips om je factuur sneller te laten betalen

7 apr 2022

Leestijd: 2 Minuten
Home » Blogs » Algemeen » 3 tips om je factuur sneller te laten betalen

De werkzaamheden voor jouw klant zijn afgerond, de opdrachtgever is tevreden met het eindresultaat en toch duurt het regelmatig te lang voordat je betaald wordt. Hoe kun jij als ondernemer ervoor zorgen dat jouw klanten sneller betalen? Wij geven je een aantal praktische tips.

Uit een analyse van Payt blijkt dat meer dan de helft van alle verzonden facturen in 2018 niet binnen de betaaltermijn wordt voldaan. Slechte betalingen zijn daarom ook één van de belangrijkste redenen voor een faillissement van een onderneming.

Ben je er ook klaar mee om eindeloos op je geld te wachten? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als jouw klanten facturen te laat of zelfs niet voldoen. Wij hebben daarom de belangrijkste tips om facturen sneller te laten betalen op een rij gezet.

Betalingsherinnering sturen 

Veel ondernemers vinden het moeilijk om de klanten te vragen of zij hun openstaande facturen willen betalen. Wellicht zet je namelijk de klantrelatie daarmee op het spel.

Realiseer je echter wel dat de liquiditeit van je eigen onderneming in gevaar kan komen als klanten te laat of zelfs niet betalen.

Indien je klant niet betaalt is het allereerst belangrijk dat je bij jezelf nagaat of er een reden is voor het uitblijven van de betaling. Dit kan bijvoorbeeld komen door een klacht over de factuur, omdat de factuur niet is verzonden of omdat op een factuur noodzakelijke informatie ontbreekt.

Het is voor jou als ondernemer van belang dat je na de aflopende termijn (14, 30, 60 dagen of net wat je hebt afgesproken) direct een betalingsherinnering stuurt. Uiteraard is het verstandig om de betalingsherinnering via de e-mail vriendelijk van toon te houden. Je kunt er ook voor kiezen om telefonisch contact op te nemen met je klant.

Het persoonlijke contact tussen ondernemer en klant is erg belangrijk, dus zorg ervoor dat dit altijd goed blijft. Naast de openstaande factuur kun je ook van de gelegenheid gebruik maken door in het telefoongesprek of e-mailverkeer te vragen aan de klant of deze tevreden was over het product of dienst en of je nog wat kunt betekenen.

Betaallink meesturen

Het is ook mogelijk om een iDEAL betaalverzoek naar je klanten te versturen. Uit onderzoek van MKB Belangen blijkt dat een factuur met een digitale iDEAL-link gemiddeld drie keer zo snel wordt betaald in vergelijking tot facturen zonder iDEAL-link. 

Je doet dit bijvoorbeeld door een link mee te versturen met de factuur per e-mail.  Door een iDEAL-link aan de factuur toe te voegen maak je het de klant zo eenvoudig mogelijk om de betaling te verrichten, wat ervoor zorgt dat klanten eerder tot betaling overgaan. Met een betaallink kan een klant met een paar handelingen direct vanaf zijn of haar telefoon de betaling bevestigen, terwijl als je een factuur verstuurt zonder betaallink de klant de gegevens handmatig moet invoeren. Het gemak dient de mens, in dit geval het gemak van mobiel bankieren.

Factoring

Indien je vaak erg lang op je geld moet wachten is het voor je cashflow verstandig om jouw openstaande facturen te verkopen aan een factoringbedrijf. Door het factoringbedrijf krijg je het bedrag direct uitbetaald en staat het geld binnen 24 uur op je rekening. Door deze alternatieve manier van financiering ben je niet langer afhankelijk van het betalingstermijn en kun je weer focussen op hetgeen wat er echt toe doet: ondernemen!

Wanbetalers als klant

We hopen dat je door deze tips nu geen slapeloze nachten meer hebt over je facturen die nog open staan. Heb je nog vragen over hoe je jouw klanten het beste kunt stimuleren om de betaling te voldoen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek bij Booky!

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen