Voor- en nadelen van werken in de zorg als zzp’er

6 jul 2023

Leestijd: 3 Minuten
Home » Blogs » Zorg » Voor- en nadelen van werken in de zorg als zzp’er

In de zorg kiezen werknemers steeds vaker voor een carrière als zzp’er. De belangrijkste redenen zijn dat je als zzp’er flexibeler kunt werken en meer kunt verdienen. Wil je als zelfstandige zorgverlener aan de slag? Houdt er dan wel rekening mee dat je verantwoordelijk bent voor een aantal financiële zaken, zodat je profiteert van fiscale voordelen.

Het aantal zzp’ers in de zorg groeit al jaren gestaag. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat aan het einde van het derde kwartaal van 2022 er 1,2 miljoen zzp’ers waren. De grootste toename was zichtbaar in de zorg- en welzijnsberoepen, waar op jaarbasis 34.000 zzp’ers bijkwamen. Volgens de Kamer van Koophandel is het aantal zzp’ers in de zorg daardoor tussen 2017 en 2022 met ongeveer 50% gegroeid naar bijna 169.000.

Er zijn natuurlijk vele fiscale voordelen die je ontvangt wanneer je als zelfstandige in de zorg gaat werken, maar er zijn ook een aantal nadelen die deze stap met zich meebrengt waar je goed rekening mee moet houden. 

Wat zijn de fiscale voordelen?

Buiten meer vrijheid en je eigen tijden in kunnen delen zijn er diverse fiscale voordelen als je werkt in de zorg als zzp’er.

Ben je ondernemer, voldoe je aan het urencriterium van1.225 uur en heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek en is dit in 2023 een bedrag van € 5.030. Wel is het belastingvoordeel van de zelfstandigenaftrek beperkt. Het voordeel wordt namelijk berekend met een tarief van 36,93% en de hoogte van de zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren verder afgebouwd.

Naast de zelfstandigenaftrek kun je als starter een startersaftrek van €2.123 ontvangen wanneer je:

  • In 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was.
  • In die periode niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Ook de mkb-winstvrijstelling is een fiscaal voordeel die je kunt benutten als zelfstandige in de zorg. Met deze regeling verlaag je jouw fiscale winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Deze vrijstelling is 14% in 2023.

Als zzp’er in de zorg ben je in sommige gevallen vrijgesteld van btw. In de zorgsector zijn alle medische handelingen die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens vrijgesteld van btw. Over deze activiteiten hoef je dus geen btw in rekening te brengen.

Wat verdient een zzp’er in de zorg?

Er is in 2023 een enorme vraag naar zzp’ers in de zorg vanwege een arbeidstekort, wat zelfstandigen in staat stelt om een hoger tarief te kunnen hanteren. Het uurtarief van een zzp’er in de zorg was in 2022 gemiddeld genomen € 43 per uur.

Het uurtarief hangt natuurlijk af van de ervaring en uitvoerende functie die je hebt. Het uurtarief zou voldoende moeten zijn voor zzp’ers in de zorg om zichzelf te verzekeren en een mindere zakelijke periode financieel te overleven.

Wat zijn de nadelen?

Een van de nadelen van werken als zelfstandige in de zorg is het sparen van het eigen pensioen. In tegenstelling tot een vast dienstverband bouw je niet automatisch pensioen op en moet je dat zelf regelen.

Een ander nadeel die je hebt als zelfstandige zorgverlener is dat je minder zekerheid hebt dan in loondienst. Vaak hebben opdrachtgevers voor zzp’ers de mogelijkheid de opdracht van de ene op de andere dag direct stop te zetten, terwijl als je een contract hebt de werkgever je niet zomaar mag ontslaan. Bovendien krijg je bij ziekte en vakantie niet doorbetaald, omdat je geen recht hebt op een WW-uitkering. Het is daarom verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Ook moet je naast je eigen pensioen je administratie, verzekeringen, cursussen en andere zaken zelf in je eigen tijd regelen. Daarbij heb je ook vaak het gevoel dat je jezelf extra moet bewijzen als zzp’er. Daar moet je op ingesteld zijn als je besluit om te gaan ondernemen.

Als zzp’er alleen maar bezig zijn met het ‘leuke’ gedeelte van ondernemen

Als zzp’er in de zorg wil je je natuurlijk zoveel mogelijk bezighouden met wat jou echt voldoening geeft, namelijk zorg verlenen en mensen helpen. De financiële zaken kosten vooral tijd en energie, waar jij je als zorgondernemer natuurlijk zo min mogelijk mee bezig wilt zijn.

Gelukkig is daar Booky, een boekhouder die gespecialiseerd is in de boekhouding voor zzp’ers in de zorg. Ben jij een hardwerkende zelfstandige die zich wil focussen op werk en zich zo min mogelijk wilt bezig houden met de financiële zaken? Kijk dan niet verder en neem vandaag nog contact met ons op of kom langs bij ons kantoor in Rotterdam of Den Haag voor een geheel vrijblijvend gesprek. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan het ondernemersverhaal van een zorgondernemer.

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen