Hoe zit het met de btw (vrijstelling) in de zorg?

24 mei 2022

Leestijd: 3 Minuten
Home » Blogs » Zorg » Hoe zit het met de btw (vrijstelling) in de zorg?

Ben jij werkzaam als ondernemer in de zorg? Dan heb je in meeste gevallen te maken met vrijstelling van de omzetbelasting (btw). Je brengt dan geen btw in rekening over je diensten. Bij het uitvoeren van bepaalde beroepen binnen de zorgsector zijn de activiteiten vrijgesteld voor de btw. Dit geldt natuurlijk niet voor alle activiteiten die je als zorgondernemer kan uitvoeren, welke activiteiten vrijgesteld zijn van de btw lees je verder in deze blog.

Wat is btw vrijstelling?!

Als zorgondernemer verricht je natuurlijk diensten. Die diensten kunnen vrijgesteld zijn van btw. Daar betaal je dan geen btw over, maar je kan over je kosten ook geen btw terugvorderen. 

Als zzp’er in de zorg ontvang je na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel twee brieven van de Belastingdienst. De eerste brief betreft het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. De tweede brief betreft de vaststelling van de belastingplicht. Hierin staat beschreven of je als ondernemer vrijstelling hebt of belastingplichtig bent voor de btw. 

Zodra er is vastgesteld dat jij bent geregistreerd voor de omzetbelasting, ben je verplicht om de btw-aangiftes in te dienen. Bij een officiële vrijstelling moet je als zzp’er in de zorg alleen vrijgestelde diensten leveren, geen btw rekenen op je factuur en hoef je geen btw-aangiftes in te dienen.

Een veelgemaakte fout bij ondernemers in de zorgsector is het niet indienen van de btw-aangiftes, omdat ze automatisch ervan uit gaan dat ze vrijgesteld van btw zijn. Bij het verrichten van btw-vrijgestelde diensten, ben je altijd nog verplicht een btw-aangifte in te dienen als je bent geregistreerd voor de btw. Bij een officiële vrijstelling is een btw aangifte niet nodig.

Wanneer ben ik btw vrijgesteld?

De btw-vrijstelling in de zorg geldt alleen bij het verrichten van handelingen die zijn gericht op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens. Onder deze handelingen vallen de volgende beroepen:

  • Medische beroepsbeoefenaren
  • Tandartsen en tandtechnici
  • Arbodiensten
  • Ambulancevervoer
  • Verzorging en verpleging in instellingen
  • Maatschappelijke ondersteuning en langdurige zorg
  • Dagbesteding, arbeidstraining of dagopvang
  • Menselijke organen, menselijk bloed en moedermelk

Deze opsomming bevat btw-vrijgestelde diensten, zonder officiële vrijstelling. Ook is het mogelijk om een officiële vrijstelling te ontvangen van de Belastingdienst. In de tweede brief zie je namelijk of je belastingplichtig of vrijgesteld bent. 

Dit is anders dan het leveren van btw vrijgestelde diensten. Bij het alleen leveren van btw vrijgestelde diensten zonder de officiële vrijstelling, moet je de btw aangiftes indienen. Je blijft zonder de officiële vrijstelling altijd belastingplichtig. Al zou je alleen maar btw-vrijgestelde diensten leveren, dan moet je alsnog de btw aangifte indienen. Bij het bezitten van de officiële vrijstelling hoef je geen btw-aangifte in te dienen. 

Het leveren van btw vrijgestelde diensten is alleen btw vrijgesteld als de opdracht rechtstreeks bij de opdrachtgever is aangenomen, dus niet via een uitzendbureau. Dan betaal je namelijk alsnog 21% btw.

Wanneer ben ik niet btw vrijgesteld?

We hebben het net al een beetje verklapt.. Bij het uitvoeren van handelingen die zijn gericht op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens, maar dan via een uitzendbureau zijn niet vrijgesteld van btw. 

Hetzelfde geldt voor een niet zuivere bemiddelingsbureau, dit zijn bureaus die te maken hebben met het tussenkomstmodel. Hierin sluit je als ondernemer een overeenkomst met het bemiddelingsbureau en niet met de daadwerkelijke opdrachtgever. Het sluiten van zo’n overeenkomst zorgt ervoor dat er wel btw in rekening moet worden gebracht. Bij het aannemen van een opdracht rechtstreeks bij een organisatie ben je wel vrijgesteld van btw. Er wordt dan geen btw in rekening gebracht op jouw verkoopfacturen.

Naast het tussenkomstmodel heb je ook nog eens het bemiddelingsovereenkomst. Daarbij verzorgt een bemiddelingsbureau een dienstverlening die ervoor zorgt dat jij rechtstreeks bij opdrachtgevers terecht kunt. Dat is dus de plek waar jij rechtstreeks de dienst gaat  uitvoeren, ook wel zuivere bemiddeling genoemd. Hiermee behoud je als ondernemer dus je zelfstandigheid, wat bij een tussenkomstmodel niet zo is. Zodra je deze vorm gebruikt, in combinatie met het leveren van een btw vrijgestelde dienst, wordt er geen btw in rekening gebracht op jouw verkoopfactuur.

Bij het leveren van btw-vrijgestelde diensten, betaal je géén btw. Echter kun je over de kosten die je hebt gemaakt om deze diensten te leveren, ook geen btw terugvorderen!

Vragen over btw in de zorgbranche?

Vind jij het nog steeds lastig om de vrijstelling van btw te begrijpen? Zijn er nog bepaalde onduidelijkheden waar je vragen over hebt? Onze specialist in de zorgbranche kan jou voorzien van de juiste informatie om de btw-vrijstelling te begrijpen. Wil je meteen een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij wachten op je belletje!

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen