Inkomstenbelasting voor beginners

1 jun 2022

Leestijd: 6 Minuten
Home » Kennisbanken » rechtsvormen » bv » Inkomstenbelasting voor beginners

Als e-commerce ondernemer kan het interessant zijn om je producten aan te bieden aan het buitenland via een internationale marketplace zoals Amazon. Maar welke mogelijkheden heb je hierin en wat zijn de fiscale gevolgen van het verkopen via Amazon?

Amazon is een van de grootste e-commerce platformen ter wereld en mede daarom voor ondernemers die producten online verkopen erg interessant. Het biedt je namelijk de mogelijkheid om via een extra kanaal je producten onder de aandacht te brengen. Amazon geeft je twee mogelijkheden, namelijk fulfilment by Merchant (FBM) en Fulfilment by Amazon (FBA), ieder met zijn eigen fiscale gevolgen.

Wat is Fulfilment by Merchant (FBM)?

Bij Fulfilment By Merchant (FBM) is de e-commerce ondernemer zelf verantwoordelijk voor de logistiek. De verkoper heeft hierbij dus zelf de controle over het afhandeling – en verzendproces van zijn producten.

Zeker als je voor het eerst begin met verkopen via Amazon is dit  de beste optie, omdat je op deze manier rustig aan kunt kennismaken met een nieuw internationaal verkoopkanaal en daarnaast leert te werken met Amazon Seller Central. Wie de partnerplatform van Bol.com gewend is, kan namelijk wel eens schrikken van de inrichting hiervan. Het bevat veel meer informatie en oogt in het begin erg uitgebreid en ingewikkeld.

Stijgen op een gegeven moment de aantallen verkochte producten in rap tempo? Dan kun je ervoor kiezen om het logistieke gedeelte uit te besteden aan Amazon.

Wat is Fulfilment by Amazon (FBA)?

Amazon biedt verkopers op hun platform via Fulfilment By Amazon (FBA) de mogelijkheid om het logistieke proces uit te besteden. Verkopers kunnen ervoor kiezen om hun voorraad in grotere hoeveelheden op te sturen naar één van de warehouses van Amazon. In Europa heeft Amazon meer dan 70 warehouses en distributiecentra. In Nederland heeft Amazon er op het moment van schrijven nog geen. Daarom kiezen Nederlandse ondernemers er vaak voor om hun voorraad op te slaan in de warehouses van Duitsland. 

Amazon verwerkt vervolgens alle bestellingen op dezelfde wijze als het bedrijf met zijn eigen voorraad producten zou doen. Als er een bestelling wordt geplaatst, pakt Amazon de order uit de inventaris, waarna het wordt ingepakt en naar de klant verzonden. Door dit uit handen te laten nemen door Amazon kun jij je als ondernemer meer focussen op de groei van je eigen bedrijf.

Kies ik voor EFN of PAN? Wat zijn de voor- en nadelen?

Als je wilt beginnen met FBA zijn er twee opties: De Pan European Fulfilment (PAN) of het European Fulfilment Network (EFN). Bij Pan European Fulfilment (PAN) verstuur jij je voorraad naar één land (meestal Duitsland) en wordt jouw voorraad uiteindelijk door Amazon over meerdere Europese warehouses verdeeld. Het kan dus zomaar zo zijn, dat de helft van jouw verstuurde voorraad naar Duitsland uiteindelijk in een van de Spaanse warehouses van Amazon beland. Op zich is hier niets mis mee. Blijkbaar wordt jouw product veel verkocht aan Spaanse consumenten en heeft Amazon bepaald dat het voordeliger is om je voorraad in de buurt van deze klanten op te slaan. Let wel op dat je in dit scenario  verplicht bent om je te registreren bij de Spaanse Belastingdienst, het periodiek doen van de Spaanse btw-aangifte en daarmee de btw afdragen aan de Spaanse Belastingdienst.

Op het moment dat je voorraad in het buitenland ligt, ben je verplicht om je te registreren bij de desbetreffende (buitenlandse) Belastingdienst. Tevens ben je verplicht om de periodieke btw-aangiftes te doen en de btw te betalen.

Het nadeel van PAN is dus de administratieve last die daarmee gepaard gaat. Je moet in meerdere landen btw-nummers aanvragen, in meerdere landen periodiek btw-aangiftes indienen en in meerdere landen btw afdragen aan de desbetreffende Belastingdienst. In Duitsland is het sinds 2019 bijvoorbeeld verplicht om in het bezit te zijn van een Duits btw-nummer om op de Duitse markt te verkopen. Deze regeling geldt eveneens in Frankrijk en sinds de Brexit (1-1-2021) heb je ook voor de verkoop in het Verenigd Koninkrijk een Brits btw-nummer nodig. 

Het grote voordeel van PAN is dat je geen cross border fees (aanvullende verzendkosten voor het overschrijden van landsgrenzen) meer betaalt, omdat jouw voorraad al in het desbetreffende land ligt.

amazon-verkopen-buitenland-pan-fba-btw-eu

Het alternatief voor PAN is het European Fulfilment Network (EFN) van Amazon. Hierbij wordt je voorraad in één land (meestal Duitsland) opgeslagen. Vanuit Duitsland worden je producten verkocht aan consumenten uit heel de EU.

Het nadeel van EFN is dat je te maken krijgt met cross border fees. De verzendkosten van jouw product liggen hoger als je bijvoorbeeld verkoopt aan Spaanse of Italiaanse consumenten, terwijl je producten in Duitsland liggen. Het product moet namelijk vanuit de Duitse warehouse worden verzonden en dat is natuurlijk een behoorlijke afstand.

Het voordeel van EFN is dat je maar één extra buitenlands btw-nummer, namelijk een Duits btw-nummer, hoeft aan te vragen. Je denkt misschien dat dit meevalt, maar vergis je niet. De meeste ondernemers hebben vaak al meer dan genoeg aan de eigen administratie in Nederland, met de bijbehorende btw-aangifte en daarnaast ook onder meer de gewijzigde btw-regels voor e-commerce die vanaf 1 juli 2021 gelden met de OSS-aangifte (de Europese btw-aangifte). Als daar dan ook nog de btw-aangifte voor Duitsland of een ander land bovenop komt, begint dat behoorlijk ingewikkeld te worden.

amazon-verkopen-buitenland-efn-btw-eu

Buitenlands btw-nummer doorgeven aan Amazon

Het is dus belangrijk om eerst over een btw-nummer te beschikken van het land waar je je voorraad gaat opslaan. Dit heb je namelijk nodig om je verplichte btw-aangifte te doen en ook Amazon vraagt hiernaar. Als je dan geen btw-nummer kan overleggen, wordt je account op Amazon Seller Central tijdelijk geblokkeerd en kun je dus niets meer verkopen. Voorkom dus dat het zo ver komt!

Zodra je het buitenlandse btw-nummer hebt ontvangen, moet je deze invoeren onder de btw-registraties in je Amazon account. Het kan zijn dat Amazon bewijs wilt zien dat het btw-nummer geldig is voor je bedrijf. In dat geval moet je een btw-registratiebewijs uploaden. Dit is het document die je van de buitenlandse Belastingdienst hebt ontvangen, waarin je buitenlandse btw-nummer vermeld staat.

Btw-aangiftes doen met behulp van Amazon VAT Transactions Reports

Voor het doen van de btw-aangifte heb je in ieder geval de Amazon VAT Transactions Reports nodig. Daarnaast is het ook handig om de VAT Calculation Service te activeren in je account.

Je hebt verder natuurlijk de Nederlandse btw-aangifte die je hoogstwaarschijnlijk per kwartaal doet. Hierin geef je de verkopen aan Nederlandse klanten op. De totale omzet exclusief btw en het btw-bedrag neem je onder rubriek 1 op.

Hiernaast krijg je wellicht ook te maken met de Unieregeling, die vanaf 1 juli 2021 geldt voor EU-landen. De drempelbedragen zijn namelijk vervallen en je bent nu bij een Europese omzet vanaf €10.000,- al buitenlandse btw verschuldigd. 

Via het éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst doe je deze OSS-aangifte, wat je dus eigenlijk kunt zien als een Europese btw-aangifte. OSS staat voor One-Stop-Shop systeem en maakt het eenvoudig om de Europese btw-bedragen aan te geven en te betalen. In deze OSS-aangifte neem je alle overige verkopen en de bijbehorende omzet- en btw-bedragen op die je niet hebt meegenomen in de Nederlandse en de eventueel buitenlandse (Duitse, Britse, Spaanse, Franse) btw-aangifte.

Een buitenlandse btw-aangifte moet namelijk aanvullend gedaan worden in het geval van Fulfilment by Amazon (FBA). In bijvoorbeeld de Duitse btw-aangifte geef je de binnenlandse verkopen aan, de verkopen uit de FBA-voorraad aan Duitse klanten dus.

Verder is het van belang om in deze Duitse btw-aangifte en als tegenhanger de Nederlandse btw-aangifte de verzending van de FBA voorraad in mee te nemen. Deze voorraad gaat namelijk de landsgrenzen over en wordt daarom gezien als een met btw belaste transactie. Ondanks het feit dat jij nog steeds juridisch eigenaar bent van de voorraad, moet je deze transactie verwerken als intracommunautaire verwerving in de buitenlandse btw-aangifte, in bovenstaand voorbeeld de Duitse btw-aangifte. In de Nederlandse btw-aangifte neem je het op als een intracommunautaire levering (0% btw) onder rubriek 4. Dit betekent dus ook dat je een opgaaf ICP moet doen. De waarde van deze intracommunautaire prestatie is de kostprijs van de voorraad.

Hoe vaak je de buitenlandse btw-aangifte moet doen is afhankelijk van de regelgeving van het desbetreffende Europese land. In de meeste gevallen moet er elke maand of elk kwartaal btw-aangifte worden gedaan.

Al met al kan dus de buitenlandse btw-aangifte het nodige uitzoekwerk vergen. Zeker als je de buitenlandse btw-aangiftes moet laten aansluiten met de Nederlandse btw-aangifte, de Europese OSS-aangifte en daarmee je gehele financiële administratie.

Aanvraag buitenlands btw-nummer en buitenlandse btw-aangifte uitbesteden

Verkopen via Amazon biedt vele voordelen voor e-commerce ondernemers, mits zij wel rekening houden met een aantal fiscale zaken.

Heb je geen zin of tijd om alle buitenlandse formulieren door te spitten of uit te zoeken hoe je alle btw-aangiftes moet indienen? Wij hebben inmiddels diverse ondernemers geholpen bij het aanvragen van verschillende buitenlandse btw-nummers, het indienen van de buitenlandse btw-aangifte of zelfs het verzorgen van de complete e-commerce administratie. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op!

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen