Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden?

13 apr 2021 | Salarisadministratie

Salarisadministratie zelf doen of uitbesteden
Home » Salarisadministratie » Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden?

Je salarisadministratie uitbesteden kan voor jouw bedrijf zowel voor- als nadelen bieden. Wij leggen je uit waar je op moet letten, want voor beide keuzes valt iets te zeggen.

Een eenmanszaak hoeft geen loonadministratie (ook wel salarisadministratie genoemd) bij te houden, maar wanneer het bedrijf groeit en er personeel wordt aangenomen, dan is dit opeens wel aan de orde. Wie start met personeel, start ook met salarisadministratie. Hierbij hoort onder andere het versturen van loonstroken, het doen van loonaangifte en het betalen van loonbelasting. Als ondernemer heb je de keuze om dit zelf op te pakken of uit te besteden, met zowel voor- als nadelen.

Wetten en regels salarisadministratie

Met personeel in dienst wordt je boekhouding iets complexer. De belastingdienst stelt namelijk eisen waaraan de loonadministratie moet voldoen.

Gelukkig zijn er diverse goede softwareprogramma’s die je kunnen ondersteunen bij de loonadministratie. Ook al worden de softwareprogramma’s steeds beter en zijn er programma’s waarin bijvoorbeeld wetswijzigingen aangegeven worden, raden wij je aan om ook zelf enige kennis van de wet- en regelgeving te hebben en relevante wijzigingen in cao’s en wet- en regelgeving bij te houden.

Wie de salarisadministratie uitbesteedt hoeft zich over wet- en regelgeving niet druk te maken. Het administratiekantoor houdt alle ontwikkelingen op dat gebied goed bij en geeft antwoord op vragen die werknemers hebben. Werknemers tevreden en de belastingdienst tevreden. Dit geeft rust,  bespaart tijd en beperkt de kans op boetes van de belastingdienst. Als het goed is loopt alles gesmeerd en worden de loonstroken iedere maand keurig aangeleverd en hoef je niet te controleren of alle mutaties kloppen.

Aan het gemak van de salarisadministratie uitbesteden hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat er misschien niet op alle momenten toegang tot de data is.

Belangrijke vragen bij het uitbesteden van je salarisadministratie

Voor de meeste bedrijven zijn de salarissen de grootste maandelijkse uitgave. Belangrijk dus dat dit op tijd en goed gebeurt. Wie dit zelf doet heeft alles in eigen hand, maar ook zelf de gehele verantwoordelijkheid. Wie de salarisadministratie uitbesteedt kan terugvallen op kennis en ervaring, maar geeft wel een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering in handen van derden.  

Bij de beslissing om de loonadministratie wel of niet uit handen te geven is het belangrijk om jezelf als ondernemer twee vragen te stellen:

  • Is er genoeg kennis van wet- en regelgeving in huis om de loonadministratie zelf te doen?
  • Is er genoeg tijd om de administratie te doen en vragen van medewerkers te beantwoorden?

Als je één of beide vragen met ‘nee’ beantwoordt is het aan te bevelen om na te denken om je salarisadministratie uit te besteden.

Digitalisering salarisadministratie

Digitalisering speelt een grote rol bij het maken van een keuze. Veelal geldt dat wanneer niet gekozen wordt voor digitalisering, de salarisadministratie beter uitbesteed kan worden.

Stel jezelf dus als ondernemer de vraag in hoeverre je bereid bent om te kiezen voor automatisering. Er is op het gebied van loonadministratie goede software die zorgt dat de kans op fouten klein is.  Nieuwe cao-regels en andere ontwikkelingen moet je als ondernemer wel zelf in de gaten houden.

Uiteindelijk is online boekhouden een veilige en efficiënte manier om je salarisadministratie in bij te houden.

Voor- en nadelen salarisadministratie uitbesteden

Wat loonadministratie betreft ligt het er dus helemaal aan wat je als ondernemer prettig vindt. Ga je voor controle en alles beschikbaar hebben op het moment dat dit jou schikt? Of voor gemak en kennis van zaken?

Voordelen:

  • Tijdbesparing
  • Minder kennis van wet- en regelgeving nodig
  • Medewerkers kunnen met hun vragen ergens heen
  • Verantwoordelijkheid uit handen

Nadelen:

  • Kosten
  • Controle uit handen
  • Afhankelijk van derde partij
  • Minder snel toegang tot beschikbare data

Heb je alles overwogen en kies je voor het uitbesteden van de loonadministratie? Zoek hiervoor dan een flexibele en betrouwbare partner die met je meedenkt. Informeer bijvoorbeeld eens vrijblijvend naar de mogelijkheden en de scherpe tarieven die Booky biedt.

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen