Wat is het urencriterium en waarom is het belangrijk?

27 okt 2021

Leestijd: 3 Minuten
Home » Blogs » Algemeen » Wat is het urencriterium en waarom is het belangrijk?

Wat is het urencriterium?

Vraag je je wel eens af of je in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek? Dan moet je rekening houden met het urencriterium. Aan het einde van dit artikel weet je of jij hiervoor in aanmerking komt.

Het urencriterium is een gestelde voorwaarde voor zelfstandige ondernemers om gebruik te mogen maken van bepaalde vormen van ondernemersaftrek. Als zelfstandig ondernemer voldoe je aan het urencriterium als je meer dan 1.225 uur per kalenderjaar aan je eigen onderneming besteedt. 

Waarom bestaat het urencriterium?

De Belastingdienst heeft het urencriterium ingesteld om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, door speciale belastingvoordelen voor freelancers, zzp’ers en andere ondernemers met een eenmanszaak of vof aan te bieden.

Dit doet de Belastingdienst om te voorkomen dat iedereen zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) en met minimale inspanningen toch profiteert van alle belastingvoordelen.

Is het verplicht om mijn uren bij te houden?

Het is niet altijd verplicht om je uren bij te houden. Als het niet meer dan logisch is, dat je voldoet aan het urencriterium is dit dus niet nodig. Heb je bijvoorbeeld naast je bedrijf geen andere inkomsten, behaal je genoeg omzet om jezelf te kunnen onderhouden of spreken de bedrijfsactiviteiten voor zich, dan is het aannemelijk voor de Belastingdienst dat je voldoet aan het urencriterium.

Werk je bijvoorbeeld naast je bedrijf 40 uur per week in loondienst en zijn dit je hoofdinkomsten, dan is het niet vanzelfsprekend dat je voldoet aan het urencriterium. In dit soort gevallen moet je dus aan de Belastingdienst kunnen bewijzen dat je voldoende uren hebt gemaakt voor je bedrijf. De bewijslast ligt dus bij jou als ondernemer.

Hoe houd je de uren bij voor het urencriterium?

Allereerst is het handig om te weten welke uren meetellen voor het urencriterium. In het algemeen zijn dit alle uren die jij als zelfstandig ondernemer aan je eigen onderneming besteedt. 

Hierin dragen zowel de directe uren als de indirecte uren bij aan het totaal van het urencriterium. Directe uren zijn alle uren waarin je werkzaamheden voor de klant verricht en indirecte uren zijn uren die je voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij de klant. Voorbeelden hiervan zijn het volgen van cursussen, het bijwerken van je administratie en het beheren van je website.

De direct en indirecte uren die je werkt voor je onderneming kun je bijhouden in een agenda, een Excelsheet of via een urenregistratie app. Naast het noteren van je uren is het ook verstandig om zoveel mogelijk bewijzen te bewaren, zoals bijvoorbeeld een overzicht van je gereden kilometers, je ov-chipkaart geschiedenis of facturen van de gevolgde cursussen.

Welke voordelen biedt de ondernemersaftrek?

Indien je als zelfstandig ondernemer voldoet aan de eisen van het urencriterium, mag je het bedrag van de ondernemersaftrek aftrekken van de fiscale winst. Dit zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt. 

Er zijn verschillende soorten aftrekposten met ieder zijn eigen voorwaarden. De belangrijkste zijn:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Meewerkaftrek
  • Oudedagsreserve

Als je niet voldoet aan het urencriterium mag je geen gebruik maken van bovenstaande aftrekposten. Doe je dit toch? Dan kan dit voor een fikse boete zorgen.

Bij het starten van je onderneming is het verstandig om je bedrijf zo vroeg mogelijk in het nieuwe jaar te starten, want het urencriterium blijft 1.225 uur. Of je nu start in juli of september, voor de ondernemingsaftrek moet je aan het criterium voldoen.

Uitzonderingen op het urencriterium
Er geldt een uitzondering op het urencriterium, namelijk zwangerschap. Door de zwangerschap ben je niet in staat om aan de volledige urencriterium te voldoen. Daarom is besloten om over de weken waarop je normaal gesproken met verlof gaat, de uren die je niet werkt mee te tellen als gewerkte uren. Je mag maximaal 16 weken opvoeren aan zwangerschap binnen de urenregistratie.

Naast deze uitzondering op het urencriterium geldt in het algemeen bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid dat je als ondernemer recht hebt op een verlaagd urencriterium bij de startersaftrek. Dan worden de vereiste uren teruggebracht naar minimaal 800.

Heb je vragen over het urencriterium?

Heb je nog vragen over het urencriterium? Dan kun je altijd terecht bij Booky! Neem contact met ons op via de website of kom langs voor een vrijblijvend gesprek.

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen