Maak nu een vliegende start met Booky!

Alles in een keer goed geregeld dankzij onze startersbegeleiding.

Iedere starter krijgt bij Booky een volledige startersbegeleiding, waarbij wij een coach aanwijzen die samen met jou gaat werken aan een vliegende start van jouw onderneming. Het starten van een onderneming is altijd spannend. Je vraagt je wellicht af wat de kans is dat jouw onderneming succesvol wordt en niet al in de eerste paar maanden in de problemen komt. Hoe maak je bijvoorbeeld een professionele indruk bij je klanten? Maar ook hoe je omgaat met alle belastingregels en dat je er zeker van bent goed gedekt te zijn tegen eventuele schadeclaims.

Om je te helpen leggen wij je uit hoe je met jouw nieuwe onderneming financieel een vliegende start maakt. Daarbij zijn de volgende vragen van belang:

 • Hoe ga ik factureren?
 • Heb ik als startende ondernemer een boekhouder nodig?
 • Wat zijn de voordelen van boekhouding uitbesteden?
 • Hoe vind ik een goede boekhouder?
 • Hoe helpt Booky jouw als startende ondernemer?
Hoe ga ik factureren?

Een veel voorkomende vraag die starters stellen aan Booky is hoe zij kunnen factureren?

Wat is een factuur?

Een factuur is een document dat door een verkoper aan een koper wordt gegeven en waarop het totale verschuldigde bedrag voor de geleverde goederen of verleende diensten staat vermeld. In andere woorden: De factuur is de rekening die een bedrijf naar een klant stuurt om een betaling te ontvangen.

Hoe maak ik een factuur?

Allereest ben je in principe vrij in de opmaak van je facturen, zolang een factuur maar duidelijk en overzichtelijk is. Voor een professionele uitstraling is het aan te raden om de factuur te voorzien van je logo en bij voorkeur op te maken in je eigen huisstijl. Ook is het verstandig om de belangrijkste gegevens (zoals een bankrekeningnummer) in een relatief groot lettertype te zetten, dit verkleint namelijk de kans op fouten bij handmatige invoer. Verder is het van belang dat de factuur aan de factuureisen van de Belastingdienst voldoet. Indien hier niet aan wordt voldaan is je factuur namelijk niet rechtsgeldig.

De volgende gegevens moeten altijd op de factuur staan:

 • Bedrijfsgegevens van zowel jou als de klant
 • Factuurdatum
 • Uniek factuurnummer
 • Product of dienst die is geleverd en in welke hoeveelheid
 • Prijzen, zowel inclusief als exclusief btw

Bij Booky werken wij met het online boekhoudplatform Yuki. Je kan er voor kiezen om de facturen vanuit dit systeem te maken en te versturen naar je klant. Wil je dit niet? Dan kunnen we je ook voorzien van tal van gratis layouts die voldoen aan alle eisen, zodat je geen gedoe hebt met de Belastingdienst.

Het kan ook zo zijn, dat je helemaal geen facturen hoeft op te stellen! Bijvoorbeeld als je alleen aan particulieren levert. Weet je het niet zeker? Wij beoordelen het graag voor je.

Heb ik als startende ondernemer een boekhouder nodig?

Als startende ondernemer is in het begin je boekhouding relatief klein en overzichtelijk. Je kunt er dan voor kiezen om de boekhouding zelf te doen, mits je uiteraard enige aanleg hebt met cijfers of financiën.

Maar eerlijk is eerlijk, je bent vaak veel tijd kwijt aan je boekhouding. Tijd die je beter kunt stoppen in je startende onderneming. De boekhouding kun je daarom beter overlaten aan een geschikte boekhouder bij jouw in de buurt.

Naast het feit dat de boekhouder alle zorgen omtrent de boekhouding voor je uit handen neemt, kent de boekhouder ook alle regels waar je eventueel recht op hebt als startende ondernemer. De boekhouder heeft ervoor geleerd en kan je er alles over vertellen.

Het uit handen geven van de boekhouding is een investering die je hoe dan ook terugverdient!

Wat zijn de voordelen van je boekhouding uitbesteden?

Om te beginnen is het grootste en duidelijkste voordeel van het uitbesteden van de boekhouding dat het voor jouw als starter veel kostbare tijd scheelt. Deze tijd kun je in deze beginfase van je onderneming veel beter steken in het realiseren van groei, het vinden van klanten en de dagelijkse werkzaamheden binnen je onderneming.

Een ander voordeel is dat je je niet hoeft te verdiepen in allerlei fiscale zaken, een boekhouder of accountant kent al deze regels als zijn broekzak. Als startende ondernemer krijg je naast de reguliere fiscale zaken ook te maken met:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • MKB-winstvrijstelling

Een bijkomend voordeel van het uitbesteden van de boekhouding is het feit dat je maximaal profiteert van alle belastingvoordelen. Daarnaast zal het niet voorkomen dat je later naheffingen of boetes ontvangt. De kosten van een boekhouder of accountant vallen onder zakelijke kosten en zijn dus aftrekbaar, net zoals btw.

Hoe vind ik een geschikte boekhouder?

Voor jouw als startende ondernemer is het van belang om een goede boekhouder te vinden die met je meedenkt en je van advies kan voorzien, bijvoorbeeld bij belangrijke financiële beslissingen zoals een investering.

Een goede boekhouder zorgt ervoor dat je als startende ondernemer de boekhouding met een gerust hart kunt achterlaten. Het vinden van een goede boekhouder kan op de volgende manieren:

 • Zoek een boekhouder die gespecialiseerd/ervaring heeft met jouw type onderneming
  Iedere onderneming is anders. Er zijn allerlei condities die van invloed zijn op de administratie en boekhouding. Het is daarom altijd verstandig om een boekhouder te vinden die ervaring heeft met jouw sector.
 • Zoek via je netwerk (familie, vrienden en kennissen) welke boekhouder zij aanraden.
  De mensen binnen jouw netwerk kunnen hun ervaring delen over een bepaalde boekhouder. Kies daarbij voor iemand met wie je een klik hebt. Je begrijpt elkaar dan sneller en het is fijn om met iemand te praten waarbij je een goed gevoel hebt.
 • Zoek een boekhouder met goede reviews
  Reviews op onafhankelijke websites zoals Google of Trustpilot laten de ervaringen zien van mede-ondernemers.
 • Neem Booky in de arm
  Steeds meer startende ondernemers in Rotterdam en omgeving kiezen voor Booky. Wij helpen je namelijk niet alleen bij je boekhouding, maar zorgen er met onze startersbegeleiding ook voor dat de basis van jouw onderneming staat als een huis.

Hoe Booky startende ondernemers helpt

Bedrijfsadministratie

Je gehele boekhouding voor een vast bedrag geregeld en altijd up-to-date inzicht via de app.

Jaarrekening

Aan het einde van het jaar wordt je administratie verwerkt in een overzichtelijke jaarrekening.

Belastingen

Wij zoeken voor jou naar kansen en mogelijkheden voor het besparen van belasting!

Coaching & Advies

Wij staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden, omdat het juiste stukje advies het verschil maakt.

Bedrijfsadministratie

Booky regelt jouw gehele boekhouding voor een vast bedrag per maand en zorgt ervoor dat de bedrijfsadministratie altijd up-to-date blijft. Een goede bedrijfsadministratie geeft je continu inzicht in de financiële positie van je onderneming. Het is daarbij een stuurmiddel voor je onderneming en als ondernemer ben je verplicht om de administratie bij te houden en te bewaren.

De volgende zaken moeten in ieder geval altijd in je bedrijfsadministratie opgenomen worden:

 • Facturen en bonnen
 • Bankafschriften van de zakelijke rekening
 • Contracten en overeenkomsten met opdrachtgevers en leveranciers

Voordat we de boekhouding van de startende onderneming up to date kunnen maken, is het van belang dat je de administratie van de startende onderneming op orde hebt. Het zou fijn zijn als de administratie in ieder geval de inkomende en uitgaande facturen en bonnen, het kasboek en de bankafschriften bevat. Door dit op orde te hebben kan het proces versneld worden en kan er meer aandacht gelegd worden op de belangrijkere zaken binnen de startende onderneming.

 

Jaarrekening

Wil je zeker weten dat de jaarrekening van je bedrijf kloppend is, zorg er dan voor dat jouw jaarrekening is gecontroleerd door een accountant of boekhouder. Dit bespaart je een hoop kopzorgen en zorgt ervoor dat je verder kan met de dagelijkse werkzaamheden binnen jouw startende onderneming. De jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van je bedrijf op dat moment. De inhoud van dit jaarlijkse overzicht bestaat uit:

 • Een balans, overzicht van je bezittingen en schulden
 • Een resultatenrekening, overzicht van je omzet en kosten

De balans is een overzicht die de bezittingen van je onderneming weergeven. Aan de linkerkant van de balans (debetzijde) staan de bezittingen van je bedrijf zoals bedrijfswagen, inventaris en debiteuren. Aan de rechterkant van de balans (creditzijde) staat hoe je die bezittingen hebt gefinancierd, zoals een hypothecaire lening en het eigen vermogen.

De resultatenrekening laat over een bepaalde periode zien of je startende onderneming winst of verlies heeft gemaakt. In de resultatenrekening worden alle verkopen en de totale kosten bij elkaar opgeteld, vervolgens laat het verschil tussen deze twee posten zien of er winst of verlies is gemaakt.

Belastingen

Er komt het nodige bij kijken bij de start van je eigen onderneming. Je bent vanaf nu eigen baas, maar dat betekent ook dat je te maken krijgt met de Belastingdienst. Uiteraard zal de toegewezen coach van Booky jou hier doorheen loodsen.

De coach zal onder meer alle nodige stappen zetten om de belastingaangifte op tijd in orde te maken en te versturen. Daarnaast zal deze samen met je de belangrijke belastingen bespreken die voor jouw als starter van toepassing zijn.

Ook denkt de coach mee over diverse belastingvoordelen. De overheid stimuleert het ondernemerschap, waardoor je als (startende) ondernemer minder belasting betaalt.

Dit zijn de belangrijkste belastingvoordelen voor jouw als startende ondernemer:

 • Zelfstandigenaftrek
  Iedere ondernemer die nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt en voldoet aan het urencriterium (maximaal 1.225 uur aan bedrijf besteden) heeft recht op de zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
  Deze aftrekpost is geïntroduceerd om startende ondernemers die weinig winst maken fiscaal te ondersteunen.
 • Meewerkaftrek
  Werkt je partner onbetaald of tegen onkosten (maximaal € 5.000 per jaar) mee aan het bedrijf? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde meewerkaftrek
 • MKB-winstvrijstelling
  Als ondernemer heb je ook recht op mkb-winstvrijstelling, 14% van je winst (nazelfstandigen- en startersaftrek) is onbelast.
 • Aftrekbare zakelijke kosten
  Alle kosten die je voor je onderneming uit zakelijk oogpunt hebt gemaakt, zijn volledig of gedeeltelijk aftrekbaar.

Coaching en advies

Bij de volledige startersbegeleiding van Booky krijg je een vaste coach toegewezen, die precies weet wat er binnen jouw bedrijf afspeelt en ervaring heeft binnen de sector.

De coach die aan je wordt toegewezen helpt je bij het volledige proces van het verzamelen van administratiegegevens tot het perfect in orde maken van de boekhouding. Uiteraard zal het niet voor komen dat je later nog boetes of naheffingen ontvangt.

Daarnaast krijg je advies over welke fiscale voordelen je gebruik kunt maken. Door de expertise van de coach van Booky profiteer je dus maximaal van de belastingvoordelen. Op deze manier verdient de coach zich vanzelf weer terug.

Waarom ondernemers kiezen voor administratiekantoor Booky

Wij begrijpen dat je veel vragen hebben over bepaalde financiële zaken of wellicht over het traject zelf. Wij zijn dan ook direct vanaf dag één heel erg betrokken bij de opstartfase van jouw onderneming.

Je kunt met je vragen altijd terecht bij je coach. De coaches zijn daarnaast ook via Whatsapp te bereiken. Ook leven wij geen strakke pakkencultuur na, wat zorgt voor laagdrempeligheid bij een fysieke afspraak.

Samen zorgen we ervoor dat we jouw onderneming (financieel) laten groeien en bloeien!

Klaar voor een vliegende start met Booky?