Hoe zit het met de btw (verlegd) in de bouw?

8 mrt 2022

Leestijd: 3 Minuten
Home » Blogs » Bouw » Hoe zit het met de btw (verlegd) in de bouw?

Steeds meer ondernemers in de bouw zijn niet altijd goed op de hoogte van de btw-regels binnen de branche. Het kan namelijk verschillen vergeleken met andere branches. In de bouw heb je vaak te maken met de btw-verleggingsregeling. Hoe het precies in elkaar zit, leggen we je graag uit.

Wat is btw verleggen?

Normaal wordt belasting over de toegevoegde waarde (btw) altijd afgedragen aan de Belastingdienst. Bij het verleggen van de btw draag jij de belasting niet af, maar de hoofdaannemer die jouw goederen of diensten afneemt. 

Hierbij geef je op de factuur duidelijk aan dat de btw verlegd wordt naar de hoofdaannemer in kwestie. Het is dan belangrijk het btw-identificatienummer te vermelden van de desbetreffende aannemer. Die draagt de btw vervolgens af aan de Belastingdienst. Zo kan de aannemer zelf het btw bedrag berekenen en afdragen. 

Let op: Het is in dit geval noodzakelijk om geen btw-percentage te vermelden op de factuur, maar enkel de term “btw verlegd”. Zo is het voor de Belastingdienst bij het ontvangen van de aangifte duidelijk dat het om een btw verlegde factuur gaat.

Hoe werkt btw verleggen?

Het verleggen van btw kan niet zomaar gedaan worden. Btw kan alleen verlegd worden als er bepaalde werkzaamheden zijn uitgevoerd. 

Voorbeelden van werkzaamheden  het bouwen, slopen, aanleggen, onderhouden, herstellen of schoonmaken. Bij deze werkzaamheden kun je als onderaannemer de btw verleggen naar de hoofdaannemer. Werkzaamheden die buiten de btw-verleggingsregeling vallen zijn het opstellen van de architectuur of ontwerpen.

Bij het uitvoeren van één van de werkzaamheden die onder de verleggingsregeling vallen, kun je als onderaannemer een factuur versturen waarop wordt vermeld dat de btw verlegd is naar de hoofdaannemer. Hier moet ook het btw-identificatienummer van de hoofdaannemer op vermeld zijn. Daarnaast moet er een factuur opgesteld worden zónder btw. Zo kan de Belastingdienst de verlegging van onderaannemer naar hoofdaannemer volgen en controleren.

De btw moet overigens over de totale rekening verlegd worden. Onder de totale rekening vallen natuurlijk de werkzaamheden, maar ook bijvoorbeeld kilometervergoedingen.

Wanneer wordt btw verlegd?

Er zijn verschillende redenen om btw te verleggen. Stel, je levert als bedrijf een product of dienst aan een ondernemer uit een ander land binnen de Europese Unie, dan kan de verleggingsregeling toegepast worden. Let wel dat deze ondernemer in het bezit is van een geldig btw-identificatienummer. De btw-id zou je op geldigheid kunnen controleren via de website van VIES

Btw verleggen kan ook in andere situaties. Wanneer je personeel uitleent in de schoonmaak, scheepsbouw, bouw of hovenierssector, kan de btw-verleggingsregeling toegepast worden. Verder valt de btw-verleggingsregeling ook onder bepaalde goederen of diensten:

  • Ondernemen in het buitenland
  • Onderaanneming en uitleen personeel
  • Handel in goederen zoals afval en oude materialen
  • Handel in mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets
  • Handel in onroerende zaken
  • Handel in executieverkopen
  • Levering van gas- en elektriciteits-certificaten
  • Verkopen van goud
  • Het overdragen van emissierechten

In de meeste gevallen gaat btw verleggen over onderaanneming en uitleen personeel. 

Laten we een voorbeeld nemen van een hoofdaannemer in de bouw. De hoofdaannemer heeft een opdracht aangenomen van een opdrachtgever. Deze hoofdaannemer besteedt vervolgens weer kleine taken uit aan onderaannemers, in de meeste gevallen zzp’ers. Elke zzp’er in de bouw specialiseert zich in het uitvoeren van bepaalde taken.

Na het afronden van de werkzaamheden door de onderaannemers, wordt er een factuur gestuurd waarop de btw verlegd is. De btw is namelijk al betaald door de hoofdaannemer en die btw komt uiteindelijk weer terecht bij de opdrachtgever. Dit betekent dat de onderaannemers geen btw hoeven af te dragen aan de Belastingdienst.

Overige btw-tarieven in de bouw

In de bouw krijg je naast het verleggen van btw ook vaak te maken met andere btw-tarieven. Deze tarieven bestaan uit het 9%- en 21%-tarief. 

Bij het verrichten van werkzaamheden zoals, schilderen, stukadoren, behangen, schoonmaken en de arbeidskosten voor het isoleren van vloeren, muren en daken betaal je het btw-tarief van 9%. Voor alle huizen jonger dan twee jaar, betaal je het reguliere 21%-tarief bij het verrichten van werkzaamheden om en aan de woning.

Er zijn ook werkzaamheden die standaard onder het 21%-tarief vallen:

  • Bij schilderen vallen alle werkzaamheden die te ver van het schilderen afstaan, onder het 21%-tarief. 
  • Als er wordt gekeken naar stukadoren, geldt het plaatsen van gipswanden of het leggen van vloeren wel onder het 21%-tarief. 
  • Bij behangen geldt de regel dat het leveren van behang wel onder het 21%-tarief valt. 
  • Voor het schoonmaken van de woning aan de binnenkant geldt het lage btw-tarief, mits de woning ouder is dan twee jaar. Toch vallen een aantal werkzaamheden daarbuiten. Het reinigen van de schoorsteen of de cv-ketel valt namelijk onder het 21%-tarief. 

Het is al met al enorm belangrijk om goed op de hoogte te zijn van welke tarieven er bij welke werkzaamheden gelden, om zo de juiste facturen te sturen.

Het btw-tarief van 9% is alleen van toepassing op huizen ouder dan twee jaar. Hierbij kijkt de Belastingdienst naar de datum dat het huis bewoond is.

Heb je nog vragen over btw binnen de bouw?

Zijn er nog onduidelijkheden over welke tarieven er toegepast moeten worden op bepaalde werkzaamheden? Of heb je nog vragen over de verleggingsregeling? 

Booky is specialist in de bouwbranche. Onze specialisten gaan graag het gesprek met je aan om misstanden  in je administratie te voorkomen. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij zorgen dat de koffie of thee voor je klaarstaat!

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen