Btw in de horeca, waar moet ik op letten?

14 sep 2022

Leestijd: 4 Minuten
Home » Blogs » Horeca » Btw in de horeca, waar moet ik op letten?

Als horecaondernemer werk je dagelijks in een gezellige en dynamische omgeving. Voor veel mensen is het starten van een horecabedrijf een droom die uitkomt. Wel is het zaak om je administratie op orde te hebben, zodat deze droom niet in een nachtmerrie eindigt.

Ondernemen in de horecabranche brengt de nodige (financiële) verplichtingen met zich mee. Om te beginnen ben je verplicht om een aantal vergunningen te hebben. Voorbeelden hiervan zijn een exploitatievergunning of een drank- en horecawetvergunning.

Naast deze vergunningen ben je als horecaondernemer verantwoordelijk voor het personeel (waar ook salarisadministratie voor gedaan moet worden), maar ook de hygiëne (waar tenminste één persoon in de onderneming over een Sociale Hygiëne-diploma moet beschikken zodra er alcohol verkocht wordt).

Daarnaast zijn er nog een aantal fiscale zaken om als horecabedrijf rekening mee te houden. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het inkopen en verkopen van goederen? Welke btw-tarieven kan je terugvorderen over je inkopen en welke btw reken je over de verkopen? Er zijn verschillende scenario’s waarin btw wordt gerekend, maar je betaalt niet voor alles hetzelfde btw-tarief.

Wat is btw en hoe wordt het geregeld?

Btw (ander woord voor omzetbelasting) staat afgekort voor belasting over de toegevoegde waarde. De btw is een belangrijke vorm van belasting die afgedragen moet worden aan de Belastingdienst. 

Elk kwartaal, bij het indienen van de btw-aangifte, wordt er door de boekhouder berekend hoeveel btw je als horecaondernemer moet afdragen of terugvorderen. Aangezien je als horecaondernemer te maken hebt met veel in- en verkopen en het aantal bonnen niet op één hand te tellen is, zie je in de horecabranche vaak dat ondernemers de administratie uitbesteden. Het wordt gezien als een te complexe taak om het zelf uit te voeren.

Als horecaondernemer heb je grotendeels te maken met het 9% btw-tarief. Je bent namelijk btw verschuldigd over je verkopen. Aan de andere kant kun je ook btw terugvorderen over je inkopen. De te betalen en de te ontvangen bedragen worden met elkaar verrekend en dat bepaalt uiteindelijk het btw-bedrag wat je moet betalen of terugkrijgen.

Welke tarieven gelden er in de horeca?

In de horeca heb je altijd te maken met het 9% btw-tarief en/of het 21% btw-tarief. Hieronder vind je een opsomming van alle producten en diensten binnen de horecabranche die onder het 9% btw-tarief vallen:

  • etenswaren
  • alle soorten ijsjes die alcohol bevatten en als consumptie-ijs worden verkocht
  • algen/wier die voor menselijke consumptie zijn bestemd
  • dranken (geen alcohol)
  • ingrediënten voor de bereiding van eet- en drinkwaren
  • voedingspreparaten en voedingssupplementen

Als jouw horeca onderneming zich focust op het verkopen van etenswaren en niet-alcoholische dranken, heb je in de meeste gevallen te maken met het 9% btw-tarief. 

Wel zijn er horecaondernemingen waar het afdragen van 21% btw centraal staat. Denk hierbij aan cafés waarbij het verkopen van alcohol de grootste inkomstenbron is. Deze horecaondernemers hebben dan juist weer veel te maken met het 21%-tarief. Daarnaast zijn er natuurlijk ook restaurants waar alcohol op de menukaart staat. In dat geval heb je te maken met meerdere btw-tarieven.

Welke uitzonderingen vallen buiten het 9% btw-tarief?

Er zijn een aantal situaties waarin het 9% btw-tarief komt te vervallen voor het 21% btw-tarief, of juist andersom.

Verkoop van alcohol

Zoals eerder aangegeven, valt alcohol over het algemeen onder het 21% btw-tarief. Toch zijn hier een aantal uitzonderingen voor. Alcohol zoals bier met minder dan 0,5% alcohol, evenals andere dranken met minder dan 1,2% alcohol, vallen wel onder het 9% btw-tarief. 

Het is ook belangrijk om te weten dat alle etenswaren die bereid worden met alcohol of alcohol bevatten, ook onder het 9% btw-tarief vallen. 

Verhuren of beschikbaar stellen van je horeca onderneming

Als horecaondernemer komt het wel eens voor dat je een aanvraag krijgt om jouw zaak af te laten huren voor een feest of gelegenheid. 

Over de inkomsten van het verhuren van de zaak moet 21% btw betaald worden. Verder verandert er niets aan de btw die over de eet- en drinkwaren wordt geheven.

Servicekosten van bezorgingsdiensten

Is jouw horeca onderneming te vinden op websites van bezorgingsdiensten, zoals Thuisbezorgd of Uber Eats? Dan is het handig om te weten dat deze bezorgingsdiensten servicekosten berekenen,  om gebruik te kunnen maken van deze platforms. 

Deze servicekosten vallen onder het 21% btw-tarief, terwijl de eet- en drinkwaren (meestal dus) onder het gebruikelijke 9% btw-tarief vallen.

Het ontvangen van fooien

Het geven van fooi is gebruikelijk in de horecabranche. De ontvangsten van fooien wordt niet gezien als het leveren van een product of dienst. Het is een waardering voor de service of voor de kwaliteit van het product of de dienst. 

Volgens de Belastingdienst hoeft er op fooien in de horeca géén btw te worden berekend. Wel moet de fooi worden meegenomen in de inkomstenbelasting.

Aandachtspunten voor de horecaondernemer

Je hebt als ondernemer altijd verplichtingen en als horecaondernemer zelfs wat meer. Wel kan je het voor jezelf vergemakkelijken. 

Het hebben van een goed kassasysteem, gekoppeld aan een kasboek, neemt al een grote verplichting weg. Het koppelen van btw-tarieven aan je producten of diensten, zorgt er voor dat je nooit een misstap maakt met de btw-aangifte. Zo’n misstap kan je namelijk een enorme boete kosten. 

Goed op de hoogte zijn van de regels binnen de horeca is dus van groot belang. Zorg ervoor dat je deze regels ook meedeelt aan je personeelsleden. 

Tot slot kan het hebben van een goede boekhouder, die gespecialiseerd is in de horecabranche, van grote waarde zijn, omdat de boekhouding zoals je hebt gelezen erg complex kan zijn.

Nog vragen over btw in de horeca?

Zoek je nog een goede boekhouder voor je horecaonderneming? Booky is gespecialiseerd in de horecabranche. Heb je een vraag over fiscaliteit binnen de horecabranche? Ben jij een hardwerkende ondernemer die zich wil focussen om van zijn restaurant, kroeg of bar een daverend succes te maken? Wil jij geen omkijken meer hebben naar je administratie? Neem gerust contact met ons op en kom gezellig langs op ons kantoor in Rotterdam of Den Haag voor een vrijblijvend gesprek!

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen