Wat is financial lease en wanneer is het interessant?

20 jul 2021

Leestijd: 3 Minuten
Wat is financial lease?
Home » Blogs » Lease » Wat is financial lease en wanneer is het interessant?

Wil je een auto leasen? Let dan op de verschillende leasevormen. Een interessante leasevorm voor (startende) ondernemers is financial lease, dat diverse fiscale voordelen biedt.

Wat is financial lease?

Financial lease is een zeer flexibele leasevorm om een auto aan te schaffen. Bij financial lease hoef jij de auto niet in één keer te betalen, maar schiet de bank de aankoopsom (exclusief btw) voor. Je betaalt de auto in maandtermijnen af, maar bent wel direct de eigenaar van de auto en komt deze op de zaak te staan. Zodra de leasetermijn is afgelopen en je, eventueel met een slottermijnbetaling, de auto volledig hebt afgelost blijft deze in je bezit. Financial lease is goed te vergelijken met een koopwoning. Hiervoor sluit je een hypotheek af die je geleidelijk afbetaalt, maar je bent wel direct eigenaar van de woning. Financial lease wordt naast auto’s ook vaak toegepast voor de aanschaf van machines en apparaten.

Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

Het belangrijkste verschil tussen financial lease en operational lease is het eigenaarschap. Bij financial lease ben je als ondernemer direct bij aanschaf economisch eigenaar van de auto, bij operational lease is de leasemaatschappij dat. Bij operational lease huur je dus in feite de auto. Omdat je bij financial lease de eigenaar bent, ben je ook zelf verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering en onderhoud en reparatie van de auto. Bij operational lease draagt de leasemaatschappij daar zorg voor. Verder staat bij operational lease de auto (of ander verbruiksmiddel) niet op de balans, waardoor je geen recht hebt op een aantal fiscale voordelen die je wel hebt bij financial lease.

Zo mag je bij operational lease alleen de btw aftrekken over de factuur die je van de leasemaatschappij ontvangt. Daarnaast lever je bij operational lease de auto na de leaseperiode weer in, terwijl je deze bij financial lease na het afgelopen van de termijn mag houden. Verder kun je bij operational lease te maken krijgen met een kilometerbeperking en mogelijk een rookverbod in de auto. Bij financial lease mag je een onbeperkt aantal zakelijke kilometers rijden, wat ook weer van invloed kan zijn op je restwaarde. Gebruik je de auto ook privé? Dan krijg je mogelijk te maken met bijtelling.

Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van financial lease is dat je direct eigenaar wordt van wat je aanschaft. Vervolgens komt de auto in jouw bezit zodra je deze volledig hebt afgelost en mag je zelf beslissen wat je met je auto doet. Je kunt de auto langer aanhouden maar ook verkopen. Daarnaast biedt het ook een aantal voordelen. De belangrijkste bedrijfseconomische voordeel is dat je niet het volledige aankoopbedrag van de auto hoeft te betalen, maar dat je dit in termijnen doet. Een fiscale voordeel is dat de rentekosten die je betaald, aftrekbaar zijn van de winst. Omdat je economisch eigenaar bent van de auto komt deze op je balans te staan. Je mag het volledige aankoopbedrag op de balans zetten, waarna je gedurende de looptijd van het leasecontract deze kosten jaarlijks mag afschrijven. Hierdoor verlaag je jouw winst.

De belangrijkste voordelen van financial lease nog even op een rij:

  • Je hoeft niet in één keer het volledige aankoopbedrag voor de auto te betalen
  • Je bent direct eigenaar van de leaseauto
  • Na de leaseperiode bepaal je zelf wat je met de leaseauto doet
  • Je mag zoveel kilometers rijden als je wilt
  • Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing
  • Je profiteert van diverse bedrijfseconomische en fiscale voordelen
  • Je bepaalt zelf waar en wanneer je onderhoud en reparatie laat uitvoeren

Voordelige financial lease

Wil je meer weten of heb je nog vragen over de fiscale voordelen? Wij helpen je graag. Niet alleen om financial lease goed te verwerken in je administratie, maar ook om de beste deal te scoren. Daarvoor werken wij samen met Financial Lease om onze klanten de laagsteprijsgarantie aan te kunnen bieden! Wil jij ook profiteren van deze aanbieding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen