Een weg met veel drempels

Shadi Transport

Mohamed (31) kende de nodige tegenslagen, maar kwam er altijd weer bovenop en is nu succesvol zelfstandig vrachtwagenchauffeur. Dankzij Booky begrijpt hij nu ook wat zijn financiële rechten en plichten als ondernemer zijn.

Waar de meeste mensen opgroeien in een fijne omgeving en een mooi toekomstperspectief hebben, zijn er ook veel plekken op de wereld waar dit niet het geval is. Een voorbeeld hiervan is Syrië, waar sinds 2011 een oorlog gaande is die tot op heden niet is opgelost. Enorm veel mensen zijn gevlucht uit Syrië om ergens anders een betere toekomst op te bouwen.

Een hiervan is Mohamed. Hij zat lange tijd op school en behaalde zijn diploma. Vervolgens bemachtigde hij een werkplek bij een distributiecentrum voor medicatie in zijn thuisstad Hama. Dat zou echter van korte duur zijn.

Op zoek naar veiligheid en geluk

Twee jaar na het begin van de oorlog was Mohamed genoodzaakt Syrië te ontvluchten. Lopend stak Mohamed de grens over naar Turkije, waar hij meteen op zoek ging naar werk. Na verschillende kleine winkels langs te gaan met de vraag of ze nog iemand nodig hadden, kwam hij uiteindelijk terecht bij een kledingmaker waar hij aan de slag kon.

Na wat geld gespaard te hebben haalde hij meteen zijn gezin naar Turkije. “Samen met mijn vader en mijn broer ben ik een supermarkt begonnen met Syrische levensmiddelen in Istanbul. Dit ging een tijd best goed, waardoor we ons ook zijn gaan specialiseren in Syrische koekjes en lekkernijen”, vertelt Mohamed.

Helaas kwam ook hier een einde aan. Mohamed trok door naar Griekenland, waar hij anderhalf jaar woonde. Hier waren geen mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. Het was echt overleven en hopen op iets beters. In de tussentijd was Mohamed bezig met het herenigen van hem en zijn gezin, hiervoor schreef hij zich in bij de Verenigde Naties. Mohamed vertelt: “Toen de vraag kwam waar ik mijn toekomst wilde opbouwen kwam het idee om naar Nederland te gaan.

Hier zat mijn vader al een enige tijd, nadat hij ook uit Turkije vertrok. Die kon ik bezoeken in Hendrik-Ido-Ambacht. Mijn broer zat iets verderop in Rotterdam. Ik zat zelf bij het AZC Budel, vervolgens ging ik naar een AZC in Middelburg.” Inmiddels heeft Mohamed zijn eigen plek gevonden in Papendrecht. “Hier leef ik nu in alle rust en ben ik gelukkig!”

Een nieuw leven

Mohamed kon zijn inburgering in Nederland spoedig voltooien. Het leren van de taal doet hij op de dag van vandaag nog steeds.

Hij was daarnaast erg gemotiveerd om een soortgelijke supermarkt te openen in Nederland zoals hij die had in Turkije. Na het schrijven van een ondernemingsplan is hij met verschillende partijen en instanties in gesprek gegaan. Het bleek toch moeilijker te zijn dan gedacht.

Via zijn netwerk ging hij op zoek naar een nieuwe baan en kreeg via een kennis te horen dat er veel werk in de transportsector is. Hierop besloot Mohamed zich verder te verdiepen in deze branche. Al snel bleek dat hij een groot rijbewijs nodig had en maakte hij direct een afspraak bij het CBR. Na vijf keer te zijn gezakt voor het praktijkexamen, was hij ook al zijn spaargeld kwijt. Gelukkig kon hij wat geld lenen van zijn broer en besloot hierop nog één keer te gaan afrijden. Het was hem eindelijk gelukt, hij was geslaagd!

Nu de eerste stap was voltooid was de uitdaging voor Mohamed om een baan te vinden in de transportsector. “Ik vroeg aan mijn vrienden en broer wat ik nou het beste kon doen. Ik had wel mijn rijbewijs maar ik had geen idee hoe ik terecht moest komen bij een werkgever of opdrachtgever. Ik kreeg gelijk te horen dat ik mij moest gaan inschrijven bij de KvK. Mijn broer deed dit al een enige tijd en adviseerde mij om hetzelfde pad te bewandelen”, legt Mohamed uit.

Mohamed begon na een lange zoektocht als onderaannemer te werken voor Albert Heijn en PostNL. Na een aantal maanden kreeg hij te horen dat er helaas geen werk meer voor hem was. Hierdoor moest hij, na de zoveelste tegenslag, opnieuw op zoek gaan naar werk. Maar dit keer wel met een CE rijbewijs op zak, omdat hij wist dat daar wel genoeg opdrachten in te vinden zijn. Hier had hij zijn ultieme doel van gemaakt en is uiteindelijk ook voor zijn CE rijbewijs gegaan. Mohamed maakt hierdoor tot op de dag van vandaag lange uren op de Europese snelwegen.

Geen taalbarrière meer

Pas sinds Mohamed bij Booky zit, is hij zijn administratie en boekhouding beter gaan begrijpen. Dit omdat hij binnen Booky een contactpersoon toegewezen heeft gekregen die toevallig ook Arabisch kan spreken. Bij zijn vorige boekhouder was dit niet het geval, waar een taalbarrière ervoor zorgde dat Mohamed niet wist waar hij mee bezig was. De boekhouder regelde voor hem wat hij nodig had, maar of Mohamed het begreep was een vak apart. Zijn Nederlands was in die tijd niet optimaal. Mohamed kon bijvoorbeeld niet begrijpen waarom hij geen btw-terugvordering kreeg op zijn nieuw gekochte televisie.

“Sinds ik bij Booky zit, ben ik het Nederlandse belastingsysteem echt gaan begrijpen en begrijp ik nu ook veel beter wat mijn verantwoordelijkheden zijn. Dit heeft mij echt geholpen en zal me zeker nog helpen om in de toekomst verder te groeien”, zegt Mohamed. Inmiddels heeft hij ook de digitale manier van boekhouden leren begrijpen. ‘’Ik kan heel simpel met mijn Iphone mijn bonnen doorsturen.’’

Waar Mohamed eerst grenzen over moest steken op zoek naar een toekomst, heeft zijn lange reis geresulteerd in een leven zonder oorlog, samen met zijn gezin. Wij zijn trots op de strijd die hij heeft gevoerd. Het kostte wat moeite om hem alles zo goed mogelijk te laten begrijpen, maar soms is de reis ernaartoe mooier dan de eindbestemming.

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Wij helpen zzp’ers, freelancers en mkb-bedrijven die zoeken naar een boekhouder. Wij pakken de boekhouding en het verwerken van de financiële administratie op, zodat jij je weer bezig kunt houden met het leuke gedeelte van ondernemen.

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen