Als ondernemer een auto van de zaak of toch liever privé?

30 aug 2021

Leestijd: 4 Minuten
Auto op de zaak of prive?
Home » Blogs » Auto van de zaak » Als ondernemer een auto van de zaak of toch liever privé?

Zet je als ondernemer een auto op de zaak of blijf je hem toch liever privé rijden? De vraag welke optie voordeliger is, die is niet 1-2-3 te beantwoorden. Er zijn diverse factoren die per ondernemer verschillen en ook nog eens per jaar kunnen veranderen. Ook speelt bij de afweging voor het wel of niet rijden van een auto van de zaak niet alleen geld een rol, maar tevens de keuze voor gemak. We zetten enkele voor- en nadelen op een rij.

Een auto op de zaak is een voertuig dat op naam van je bedrijf komt te staan. Of een auto op de zaak rijden of in privé houden voordelig is hangt onder andere af van:

 • Het bouwjaar
 • De brandstof
 • De catalogusprijs
 • De CO2-uitstoot
 • Het aantal kilometers dat in een jaar privé en zakelijk wordt gereden

Als je met jouw auto minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, ziet de Belastingdienst voor de inkomstenbelasting de auto altijd als een zakelijke auto. In dit geval moet je dus de auto op naam van je bedrijf zetten en een rittenregistratie bijhouden van je privé gereden kilometers.

Zodra je over deze grens van 500 kilometer per jaar gaat krijg je de mogelijkheid om de auto op de zaak te zetten of privé te houden.

Aftrekbare kosten zakelijke auto

Wanneer je als ondernemer minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan heb je geen keuze en ziet de Belastingdienst de auto als ondernemingsvermogen. Als het gaat om een personenauto, is het hoogstwaarschijnlijk dat je meer dan 500 kilometer per paar rijdt. Voordeel van de auto op de zaak is dat de autokosten afgetrokken mogen worden van de winst. Denk hierbij aan kosten als:

 • Brandstof
 • Onderhoud (ook wasstraat bijvoorbeeld) en reparatie
 • Verzekering
 • Afschrijving
 • Wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting)
 • Rentekosten over de lease auto

Een leaseauto hoort niet altijd bij het vermogen van jouw onderneming, dit is afhankelijk van de leasevorm die je kiest.

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s. De leaseauto staat hierdoor niet bij jou op de balans. Jij betaalt wel maandelijks de btw en bent alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. Let er wel op dat als je leaset, de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud en gebruik niet afgetrokken kunnen worden als deze al in de leasekosten zijn meegenomen.

Bij financial lease word je direct eigenaar van de auto en biedt dit een aantal fiscale voordelen. Zo komt de auto op je balans te staan, waardoor alle autokosten aftrekbaar zijn van de winst. Bij verkoop van de auto realiseert de onderneming mogelijk een belaste winst. Het kan echter ook zijn dat er een aftrekbaar verlies gerealiseerd wordt. Dit is ook iets om rekening mee te houden.

Aftrekbare kosten auto in privébezit

Dat er veel kosten afgetrokken mogen worden is een voordeel bij het rijden van een auto van de zaak. Bij een auto in privébezit mogen alleen kosten gerelateerd aan zakelijke ritten worden gedeclareerd.

Als je de auto privé houdt maar ook voor zakelijke ritten gebruikt, kun je geen btw aftrekken bij de aankoop. De btw op onderhoudskosten, reparaties en gebruikskosten mag je wel aftrekken voor zover je de auto voor de zaak gebruikt.

Je moet in dat geval kijken welk percentage de zakelijke kilometers van het aantal totaal gereden kilometers op jaarbasis is. Dit percentage van de kosten mag je dan opvoeren als aftrekpost. Als je bijvoorbeeld 10.000 kilometer per jaar rijdt waarvan 8.000 zakelijk en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 80% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen. Daarnaast mag je €0,19 per kilometer als kosten aftrekken als je een sluitende kilometer/rittenregistratie bijhoudt. Voor het privégebruik van de auto mag er geen btw afgetrokken worden. Houd er hierbij rekening mee dat woon-werkverkeer valt onder het privégebruik.

Het nadeel bij privébezit is dat alle kilometers in kaart gebracht moeten worden. Daarbij dien je het volgende te noteren:

 • Ritnummer
 • Datum
 • Beginstand kilometerteller
 • Eindstand kilometerteller
 • Beginadres
 • Eindadres
 • Gereden route indien deze afwijkt van de gebruikelijke route
 • Privé/zakelijk

Als je besluit dit niet te doen betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor het privégebruik. Dit percentage is vastgesteld op 1,5% (marge-auto) of 2,7% (btw-auto) van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.

Bijtelling auto van de zaak

Bij een auto op de zaak, waarmee je meer dan 500 kilometers privé rijdt, moet je als ondernemer rekening houden met een bijtelling. Dit is eigenlijk een verrekening van het privégebruik van de auto met de autokosten van de onderneming. Deze verrekening gebeurt jaarlijks in de aangifte inkomstenbelasting. De bijtelling geldt ook als je een auto leaset of huurt. Daarbij dien je bij de Belastingdienst aan te geven in welk type auto je rijdt.

Rijd je een auto op benzine of diesel? Dan geldt een bijtellingspercentage van 22% van de catalogusprijs. Voor een elektrische auto reken je in 2021 12% tot het drempelbedrag van € 40.000. Je betaalt 22% voor het bedrag daarboven. De catalogusprijs van de meeste auto’s is te vinden door op de site van de RDW de kentekencheck te doen. Dit bedrag wordt opgeteld bij het inkomen en daarover wordt inkomstenbelasting betaald.

Als de autokosten lager zijn dan de bijtelling, mag je de bijtelling bijstellen ter hoogte van de autokosten. Als de bijtelling bijvoorbeeld €5.000 is en de autokosten zijn €4.000, dan mag de bijtelling naar €4.000 worden bijgesteld.

Zijn je autokosten hoger dan de bijtelling, dan mag je meer kosten aftrekken van de winst. Stel dat de bijtelling wederom €5.000 is en de autokosten zijn €6.000, heb je per saldo €1.000 aan extra kosten die van de winst af gaan.

Rittenregistratie

Wie niet zit te wachten op het bijhouden van een rittenregistratie en bereid is om te betalen voor gemak, kan voor het rijden van een auto van de zaak kiezen. Zelfs als dit financieel gezien minder aantrekkelijk is.

Het bijhouden van een rittenadministratie kun je handmatig in Excel bijhouden, maar er zijn tegenwoordig ook diverse apps, al dan niet tegen betaling, om dit te doen.

 

 

Wat wordt je keuze?

Of je kiest voor een auto op de zaak of toch privé is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Om je te helpen geven wij je nog een aantal tips:

 • Een elektrische auto heeft (in ieder geval de komende jaren) een lagere bijtelling
 • Bij een auto van 15 jaar of ouder (youngtimer) wordt er bij de berekening van de bijtelling rekening gehouden met de dagwaarde
 • Zet je de auto op de zaak? Denk dan ook eens aan een tankpas.
 • In plaats van een auto kun je natuurlijk ook kiezen voor een motor op de zaak. Deze is vaak fiscaal voordeliger en kan vanwege de lagere aanschafprijs onder de kleinschaligheidsaftrek vallen.

Veel informatie over financiële consequenties wat betreft het rijden van een auto van de zaak is te vinden op de website van de Belastingdienst. Heb je nog vragen of behoefte aan een persoonlijk advies wat voor jou de beste keuze is? Neem dan contact met ons op.

Dit is wat Booky doet voor ondernemers

Administratie

Jaarrekening

Advies

Belastingen